Råd och tips för våtrum enligt senaste branschkrav

För att göra det lite enkelt för läsaren, sammanfattar jag här valda delar av byggkeramikrådets anvisningar. Ni kan läsa om det i sin helhet här. Väggar: Försök att undvika träbaserade skivor och i synnerhet kartongklädda gipsskivor. Det är dock fortfarande tillåtet att användas under tätskiktsfolie i våtrum. Det finns dock många alternativ till kartongklädda gipsskivor, […]


För att göra det lite enkelt för läsaren, sammanfattar jag här valda delar av byggkeramikrådets anvisningar. Ni kan läsa om det i sin helhet här.

Väggar: Försök att undvika träbaserade skivor och i synnerhet kartongklädda gipsskivor. Det är dock fortfarande tillåtet att användas under tätskiktsfolie i våtrum. Det finns dock många alternativ till kartongklädda gipsskivor, plywood, OSB mm. Leca, lättbetong samt en del andra keramiskt baserade skivmaterial. Finns även skivor av stadig cellplast med putsvänlig beläggning. Ytterligare ett alternativ är skivor som är kompletta och som fogas ihop. Då går det förstås inte att fritt sätta kakelplattor.

Golv: På våtrumsgolv ska tätskikt inte appliceras direkt på underlag av skivor. Avståndet mellan bjälkar i ska inte överstiga 600 mm och vara tillräckligt starkt, så att inte fukt- eller temperaturbetingade rörelser överförs till det keramiska skiktet. Avstånd på 300 eller 450 mm är i praktiken bättre. Vid spackling på skivor ska tjockleken vara minst 12 mm eller enligt leverantörens anvisningar. 12 mm är också minimum för avjämningsmassan, som alltså ligger under tätskiktet.

Bilden visar avstånd för avlopp, vatten och värme. Saknar exempel på brunn. En vanlig golvbrunn ska placeras så att dess yttre kant är minst 20 cm från vägg. Självklart ska det vara fall mot brunnen.

Behöver ni hjälp? Kontakta oss

Om du är intresserade av våra prudukter eller tjänster, ta gärna kontakt med oss

Kontakta oss
Get in Touch With Us

Experienced service team and strong production support team provide client worry-free order service.